Wie zijn wij?

Gill ten Hoor

"Ik werk erg veel met jongeren en heb een achtergrond in zowel de Biologie als Psychologie. Ook ben ik een van de bedenkers van de Kracht van Kracht. Ik vind het erg belangrijk dat jongeren niet alleen doen wat ze moeten doen om gezond te worden (Hoe moet iemand gezond bewegen?), maar ook dat ze doen wat ze willen doen om gezond te worden (welke beweegactiviteiten vinden jongeren leuk?). Alleen op die manier is het naar mijn idee mogelijk om een programma te maken om jongeren gezond te maken. Dat is voor mij de Kracht van Kracht."

Gerjo Kok

"Ik ben hoogleraar toegepaste psychologie, gespecialiseerd in het bevorderen van gezondheid. Dat betekent dat ik mij erg veel bezig houd met de vraag: hoe kun je ervoor zorgen dat mensen zich op de lange termijn gezonder gaan gedragen? Binnen de Kracht van Kracht proberen we steeds beter te begrijpen waarom sommige mensen genoeg of niet genoeg bewegen. Wanneer we het waarom daarvan weten, kunnen we een programma ontwikkelen waardoor ze daadwerkelijk meer gaan bewegen. En dat gaan we doen. Dat is voor mij de Kracht van Kracht."

Annemie Schols

"Ik ben hoogleraar "Voeding en metabolisme bij chronische ziekten". Ons onderzoek toont aan dat weinig bewegen, naast roken niet alleen de kans op het krijgen van een chronische ziekte enorm verhoogt maar ook de beperkingen die pati?nten daar vervolgens van ervaren. Vanaf het kruipen is het dus van levensbelang om te blijven bewegen, maar toch gaat dat vaak niet vanzelf. De Kracht van Kracht is voor mij de unieke bundeling van krachten om dit doel samen te bereiken."

Guy Plasqui

"Ik ben universitair docent bij de vakgroep Humane Biologie bij de Universiteit Maastricht. Mijn onderzoek richt zich met name op de effecten van bewegen op de gezondheid en dit bij verschillende doelgroepen, zoals kinderen met overgewicht maar ook pati?nten met een reumatische aandoening. Zo is bijvoorbeeld de lichaamssamenstelling (het vetpercentage van het lichaam) een belangrijke gezondheidsparameter. Met het programma Kracht van Kracht hebben wij juist voor ogen om die lichaamssamenstelling op lange termijn positief te be?nvloeden en zo de gezondheid van kinderen te bevorderen."

Geert Rutten

"Ik ben postdoc onderzoeker bij de vakgroep Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht. Ik houd me bezig met veranderen van leefstijl bij volwassenen en kinderen met overgewicht en obesitas. Dat gaat dus over voeding en beweging. Wat me daarin speciaal interesseert is de verbinding tussen de (eerstelijns) zorg en het publieke domein. We weten dat mensen gezond eten en voldoende bewegen beter volhouden als ze van daar vanuit zichzelf voor gemotiveerd zijn. Het bijzondere aan de kracht van kracht is dat we qua sport en beweging aansluiten bij de sterke punten van de kinderen, in plaats van ze te confronteren met wat ze nog niet kunnen. Dat maakt het tot een prachtig project."

Stef Kremers

"Ik ben hoogleraar Preventie van Obesitas. Met preventie kun je niet vroeg genoeg beginnen, vandaar dat veel van mijn werk zich richt op jeugd. We proberen programma's te ontwikkelen en uit te voeren om jeugd te helpen om de lol van bewegen en gezond eten te ervaren. Voor sommigen zit het plezier in het spelelement van bewegen, voor anderen in het verbeteren van skills of in het sterker worden. Voor ieder wat wils, dat is voor mij de kracht van kracht."

Kenneth Meijer

"Ik ben bewegingswetenschapper met een achtergrond in de biomedische technologie. Ik heb speciale interesse voor het meten van beweeggedrag. In het project kracht voor kracht adviseer ik over de wijze waarop kracht en beweging het best gemeten kunnen worden bij kinderen. Op termijn verwacht ik dat we met slimme metertjes kinderen op het juiste moment een steuntje in de rug kunnen bieden om een gezond beweegpatroon te verkrijgen. De kracht van kracht ligt wat mij betreft in de samenwerking tussen de verschillende disciplines."

Sef Jansen


Luc van Loon

"Als hoogleraar fysiologie van inspanning weet ik hoe belangrijk beweging is om je fysiek goed te voelen. Bij problemen met de gezondheid neemt de spiermassa onmiddellijk af. Ook voeding speelt een grote rol in de opbouw van je spieren en bepaalt dus ook de mate van fitheid die je ervaart. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen en dus is het zinvol jongeren te stimuleren. Het is prettig om in een multidisciplinair team hieraan mee te kunnen werken."

Frans Feron

"Voor mij als hoogleraar Sociale Geneeskunde gespecialiseerd in Jeugdgezondheidszorg, en als jeugdarts met ruim 34 jaar praktijkervaring, staan de gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren centraal. De praktijk laten profiteren van wetenschappelijk onderzoek en onderzoek laten profiteren van de praktijk levert een win-winsituatie. Dat is voor mij de kracht van kracht. "