Wat is de Kracht van Kracht

"In tegenstelling tot gangbare beweegprogramma's richten we ons binnen de Kracht van Kracht niet op gewichtsverlies, maar op het verhogen van de gezondheid. Dit doen we door te focussen op de lichaamssamenstelling. Door niet te focussen op lichaamsgewicht, maar op lichaamssamenstelling, streven we naar lange termijn gezondheidswinst."

Doel van de Kracht van Kracht

Het hoofddoel van de Kracht van Kracht is om de gezondheid van jongeren te verbeteren. We doen dat door de nadruk te leggen op beweegplezier om zodoende de lichaamssamenstelling te verbeteren (dat is de hoeveelheid vet in verhouding tot de hoeveelheid spier). We doen dit met behulp van een op kracht gerichte beweeginterventie op maat in combinatie met een motivationele interventie. Bijkomende doelen zijn om een meer positieve houding tegenover krachtgerelateerde training te bewerkstelligen en de motivatie te verhogen om deel te nemen aan beweegactiviteiten, waardoor jongeren actiever en gezonder worden.

Geschiedenis

Overal om je heen hoor je het en je ziet het steeds vaker: jongeren bewegen te weinig en zitten veel te veel achter de computer of TV. Dit verhoogt het risico op chronische ziekten en draagt bij aan een verminderd psychologisch welzijn. Hoewel het probleem eenvoudig op te lossen lijkt (jongeren moeten gewoon meer gaan bewegen), is het in de praktijk helaas niet zo simpel. Veel van de huidige beweegprogramma's voor jongeren richten zich op uithoudingsvermogen en dat is lang niet voor iedereen even leuk. Door negatieve ervaringen neemt het plezier in bewegen af. Deze beweegprogramma's zijn tot nu toe niet effectief gebleken op lange termijn. Het werd dus tijd voor een compleet nieuwe aanpak.

In tegenstelling tot gangbare beweegprogramma's richten we ons binnen de Kracht van Kracht niet op gewichtsverlies, maar op het verhogen van de gezondheid. Dit doen we door te focussen op de lichaamssamenstelling. Door niet te focussen op lichaamsgewicht, maar op lichaamssamenstelling, streven we naar lange termijn gezondheidswinst.

In de Kracht van Kracht wordt op zowel biologische als psychologische basis een interventie ontwikkeld waarbij de focus ligt op kracht. Krachtgerelateerde inspanningen zijn eenvoudig en voor iedereen uitvoerbaar, waardoor succeservaringen kunnen worden opgedaan en het beweegplezier toeneemt. Bovendien leiden ze tot een toename van de spiermassa en daarmee ook tot een verbeterde stofwisseling. Dit kan op de korte termijn de motivatie stimuleren om fysiek bezig te zijn en leidt op lange termijn tot gezondheidswinst.